Rozbila se vám trouba? Přehled 5 běžných problémů a jejich příčiny

Všimli jste si, že trouba nefunguje tak jako dříve? Pátráte po možné příčině? Připravili jsme pro vás přehled nejčastějších problémů jak u starších, tak moderních modelů. Odhalíme jejich příčinu a poradíme, kde sehnat náhradní díly.


Zdroj: Freepik



1. Porucha ohřevu

Všimli jste si, že pečení jídla trvá déle než obvykle? Trouba se nedokáže vyhřát na požadovanou teplotu? Nefunkční ohřev patří mezi nejčastější závady, se kterými se můžete setkat. Za tímto problémem se může schovávat více příčin – je to buď topné těleso, nebo termostat.

  • Porouchané topné těleso

Příčinou číslo 1 může být spálené či zrezlé topné těleso (horní či dolní). Jedná se o součástku vyrobenou z kovu, jako je například nikl nebo chrom. Jeho hlavní funkcí je přeměnit elektrickou energii na tepelnou energii, která je potřebná k ohřátí vzduchu v troubě. Po nějaké době se ovšem může opotřebovat, což funkčnost trouby rapidně sníží. 

  •  Nefunkční termostat

Termostat je zařízení, které reguluje teplotu v troubě a zároveň se stará o zapínání a vypínání topného tělesa. Pokud tato součástka selže, mohou nastat 2 různé scénáře: topné těleso neustále pracuje (což může vést k přehřátí trouby) anebo naopak nefunguje vůbec.

  

2. Závady ovládacího panelu

Setkat se můžete i se závadami ovládacího panelu, a to zejména u moderních modelů. Může se jednat například o nefunkční tlačítka či displej, které nereagují nebo nemají správnou odezvu. I v tomto případě je příčina různorodá. Vlhkost z vaření, horká pára a případné znečištění z potravin mohou proniknout do ovládacího panelu a způsobit korozi nebo poškodit elektrický obvod. V důsledku toho dojde k přerušení vodičů či rovnou k elektrickému zkratu.



 Zdroj: Canva


3. Zdeformované těsnění

Trhliny, promáčkliny nebo jiné deformace. Žádná jiná součástka není tak náchylná k poškození jako právě gumové těsnění. Na první pohled „drobná vada na kráse“ se může projevit nejen ve zhoršeném fungování trouby (pečení pokrmu trvá déle), ale také ve vyšší spotřebě energie. Nefunkční těsnění poznáte i tak, že z trouby uniká nadměrně velké množství páry. Dobrou zprávou je, že jeho výměna je opravdu snadná. A vy tak problém rychle vyřešíte i bez pomoci opraváře.

 

4. Problémy s ventilátorem

Nepravidelný chod ventilátoru, špatná cirkulace vzduchu nebo problémy s ventilačním systémem mohou vést k nevyváženému pečení. Překvapilo vás, že pokrm je na jedné straně syrový nebo naopak spálený? Nejčastěji se problém skrývá ve vadném ventilátoru, který se stará o rovnoměrnou distribuci horkého vzduchu.

 

5. Poruchy pojistek a elektrických spojů

Zkontrolovali jste všechny zmíněné součástky, a neodhalili jste nic podezřelého? Další možnou příčinou jsou špatné pojistky nebo narušené elektrické spoje.



Zdroj: Canva 


Je na čase zavolat opraváře

Domácí kutilové, do opravy trouby se sami raději nepouštějte. Při všech závadách u elektrických spotřebičů (kromě výměny těsnění) doporučujeme zavolat do servisu. Technik provede důkladnou diagnostiku a poskytne vám nezbytné rady ohledně dalšího postupu.

Náhradní díly pro trouby najdete na Elny

Pokud chcete ušetřit, náhradní díl pro svou troubu můžete pořídit i sami – ať už ve specializovaném obchodě u výrobce, nebo online. Oblíbenou volbou je například rodinný e-shop Elny, kde najdete stovky dílů (nejen) pro trouby a sporáky.

Nejčastěji se pořizují nová topná tělesa, ventilátory, těsnění, motory ke grilu nebo termostaty. Produkty můžete filtrovat jak podle ceny, tak podle rozměru nebo značky (Gorenje, Mora, Amica, Beko, AEG, Electrolux, Zanussi, Bosch, Siemens nebo Whirlpool). Náhradní díl vám doručí už do několika dní a vaše trouba bude po výměně nefunkčních částí opět skvěle fungovat.



Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Za Vaše komentáře jsem vždy moc ráda. Neváhejte se podělit se svými zkušenostmi či výrobky!

PS: Vzkaz pro kolegy marketéry - linkbuildery:
Máte-li zájem o zpětný odkaz ze článku/ komentáře, případně i celý prostor pro váš článek, prosím ozvěte se mi PŘEDEM přes e-mail. Spolupráce je po dohodě možná, ale pro kvalitu webu ji reguluji. Umělé anonymní komentáře mající za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana