5 důvodů, proč vařit v litinovém hrnci

Litinové hrnce znamenají moderní vaření s nádechem tradice


S překotnými změnami v současném světě se stále víc z nás vrací k tradicím, na které s jistotou spoléhaly celé generace předků. V kuchyni se tento trend projevuje například volbou litinového nádobí, v němž dnes a denně vařily už naše prabáby.

Litinové hrnce, pánve, kastrůlky a rendlíky. Zdravé vaření a kvalita, děděná z mámy na dceru. Nic takového jako dnešní moderní nádobí, které po roce dvou vyhodíme, protože se z něho začne olupovat povrch nebo je pokroucené, když se na něm vařilo při vysokých teplotách.

Litinové nádobí žádné takové nechtěné překvapení nepřipraví. Že nevěříte? Přesvědčte se sami: Pořiďte si bytelný litinový hrnec a zkuste v něm vařit.

Výhody hrnce z litiny jsme shrnuli do pěti bodů:


1. Zdravotně nezávadný

Litina je zdravotně nezávadný materiál, v podstatě se jedná pouze o železo, obohacené uhlíkem. Litinové nádobí se odlévá do pískových forem, při jeho výrobě se se uplatňuje velký podíl ruční práce.

Hrnce z litiny se obvykle smaltují. Smalt chrání litinu před rezivěním, smaltovaná litina se lépe udržuje.

Litinový hrnec hravě snáší vysoké teploty, aniž by do pokrmu uvolňoval jakékoliv škodliviny.

Litinové hrnce jsou univerzální a zdravotně nezávadné

2. Na všechny typy ohřevu

Výhodou litinových hrnců je jejich univerzální použití na všech druzích sporáků. Plynový, elektrický, ale i indukční plotýnka. Litina je těžká a tzv. feromagnetická, je tedy obzvláště vhodná právě na indukci.

Pokud máte hrnec ze smaltované litiny, dejte pozor při vaření na plynovém sporáku, aby plameny neolizovaly strany hrnce, smalt tím totiž trpí.

3. Pečení a dušení v troubě

Litinový hrnec bývá opatřený masivní poklicí z téhož materiálu. Pokud potřebujete při vaření na sporáku místo, není nic jednoduššího, než schovat oběd pod pokličku a dát ho dusit do trouby.

Litina je oblíbená pro pečení domácího chleba. Pecen upečený v litinovém hrnci bude mít dozlatova vypečenou kůrčičku a nezaměnitelnou chuť.

Litinový hrnec zvládá dušení i pečení v troubě zcela bez problémů; pokud je smaltovaný, můžete nastavit teplotu v troubě až na 260 °C.

Litinové hrnce jsou vhodné i pro pečení v troubě


4. Oválný a kulatý

Pokud se porozhlédnete po litinových hrncích, zjistíte, že jsou k mání kulaté a oválné. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Kulaté hrnce jsou klasikou pro všechny druhy kuchyňských úprav, koupí kulatého hrnce nic nezkazíte, sázíte na jistotu.

Oválný hrnec je oblíbený pro pečení drůbeže, například kuřete nebo posvícenské husy. Dobře se v něm také peče domácí chléb.

5. Jeden hrnec na vše

Litinový hrnec je neskutečně univerzální. V litinovém hrnci zprudka orestujete maso, když děláte základ na guláš, zrovna tak v něm můžete guláš hodiny dusit při nízké teplotě – na plotně nebo v troubě.

Litina je rustikální, nádobí má působivé tvary, často smaltované v podmanivých barvách. Ve spoustě domácností se servíruje hotový pokrm přímo v litinovém hrnci, který na prostřeném stole krásně vypadá.

Litina je masivní materiál, poměrně dlouho se nahřívá, ale potom teplo sálá jako čert. Pokud si zvyknete, jak se litinový hrnec při vaření chová, můžete pod jeho pokličkou doslova čarovat. Dost možná zjistíte, že žádný další hrnec v kuchyni už ani nepotřebujete.



Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Za Vaše komentáře jsem vždy moc ráda. Neváhejte se podělit se svými zkušenostmi či výrobky!

PS: Vzkaz pro kolegy marketéry - linkbuildery:
Máte-li zájem o zpětný odkaz ze článku/ komentáře, případně i celý prostor pro váš článek, prosím ozvěte se mi PŘEDEM přes e-mail. Spolupráce je po dohodě možná, ale pro kvalitu webu ji reguluji. Umělé anonymní komentáře mající za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana