Jak vybrat podlahovou krytinu? Přehled druhů podlah do interiéru

Podlahová krytina do značné míry spoluvytváří dojem z místnosti co do estetiky, útulnosti i pocitu tepla. Které podlahové krytiny do domu máme na výběr a jak se hodí do různých místností? Podle čeho si podlahu vybírat?  



Ať již řešíme výměnu staré podlahy za novou, podlahu do bytu nebo vybíráme úplně novou do novostavby, je potřeba vše dobře rozmyslet. Výměna podlahové krytiny přeci jen v zabydleném pokoji není úplně snadnou záležitostí. Pojďme si proto představit jednotlivé druhy podlah, jejich vlastnosti, přednosti i negativa.


Jak na výběr podlahy do interiéru?

Při výběru podlahové krytiny do interiéru řešíme zejména její vzhled, ale neméně důležitými parametry jsou její užitné vlastnosti, snadná údržba, životnost a pochopitelně také cena. Samotný vzhled podlahy je dán materiálem a nášlapnou vrstvou, tedy tou, která je viditelná svrchu.
Z charakteru místnosti pak vyplývají nároky na krytinu. Ve více exponovaných místnostech, jako jsou chodba, hala či kuchyň, je vhodné volit podlahu, která je odolná proti otěru, bezpečná a snadná na údržbu. Naopak do místností, jako je dětský pokoj, ložnice či obývací pokoj, vybíráme podlahy na pohled i dotyk „teplé“, útulné, a které se nám budou líbit.
Nesmíme zapomenout i na snadnost údržby a možnost důkladného vyčištění, zejména pokud máme doma alergiky.

Teplé vs. studené podlahy

Podlahy můžete také dělit podle jejich tepelného efektu. Mezi teplé podlahové krytiny patří dřevěné podlahy, korek a pochopitelně i koberec. Mezi středně teplé podlahy řadíme PVC, linoleum a laminát. Nejchladnějšími podlahovými krytinami jsou dlažba, kámen, žula a lité podlahy.

Dlažba – maximálně praktická podlahová krytina

Dlažba najde využití nejčastěji v koupelnách, na WC, někdy i v kuchyních. Velmi snadno se udržuje, je odolná proti poškození a je stálobarevná. Díky své dobré tepelné vodivosti a nízkém tepelném odporu je ideálním materiálem pro použití na podlahové topení. Mezi nevýhody dlažby pak patří její značná tvrdost, díky které je dlouhé stání či chůze na ní nepříjemná pro klouby a páteř.

Dlažbu můžeme dobře kombinovat se dřevem, linoleem i s kvalitními běhouny. Na výběr je velké množství dekorů a odstínů.

O použití dlažby v exteriéru se dočtete v článku Venkovní keramická dlažba.



Laminátovou podlahu si položí sám i šikovný kutil

Laminátová podlaha je oproti dlažbě do kuchyně vhodnější. Nabízí velmi snadnou údržbu - můžeme ji zamést, vysát i přetřít vlhkým hadrem či mopem. Velká vlhkost ji však může poničit, podlaha může přechodně nabobtnat a deformovat se. Nehodí se proto do koupelny či na záchod a v kuchyni musíme dbát na to, abychom případnou louži rychle vysušili. Na výběr je široká škála dekorů a odstínů imitující vzhled dřeva, kamene i keramických obkladů. Velkou výhodou je snadná a rychlá pokládka laminátové podlahy, kterou zvládne i zručný kutil. Jedná se o tzv. plovoucí podlahy, tedy takové, které se nelepí k podkladu, ale jsou položeny bez spodní fixace na podkladní vrstvě, zpravidla pomocí klik systému či na pero a drážku.

Co se týče odolnosti, dělíme laminátové podlahy do tříd podle zátěže. Třídy 31 a 32 jsou určeny pro obytné místnosti, pro komerční prostory jsou pak vhodné třídy 32 a 33. Významným faktorem, který určuje výsledné mechanické, tepelné a akustické vlastnosti a který je úzce spjat s kvalitou pokládky podlahy, je druh a síla použité podkladní podložky. Zde se nevyplatí šetřit. Nedokonalé protihlukové vlastnosti („kročejový hluk“) jsou totiž právě jedním ze známých negativ laminátových podlah.

Stejně jako dlažba, i laminátové podlahy jsou vhodné na podlahové topení. Mají tvrdý a středně chladný povrch. Laminátové podlahy jsou levné, stálobarevné a nabízejí dlouhou životnost pohybující se i kolem 30 let.



Dřevěné podlahy – osvědčený, kvalitní a krásný materiál

Dřevo se pro stavbu domů a vybavení interiérů používá od pradávna. Působí přirozeným, uklidňujícím dojmem, příjemně voní a je teplé na dotek. Cítíte z něj opravdovost materiálu.

Pro svou dlouhou životnost, vysokou funkčnost a odolnost si jej často vybírají stavitelné rodinných domů, protože investice do kvalitní dřevěné podlahy se dlouhodobě vyplatí – jejich životnost se totiž pohybuje i kolem 100 let.

S dřevěnými podlahami se setkáme v různých typech konstrukce a typu pokládky. Masivní dřevěné podlahy, tzv. vlysy, jsou vyrobeny z jednoho kusu masivního dřeva, zpravidla jsou opatřeny perem a drážkou pro jejich přesné napojení.
Vrstvené podlahy (dvouvrstvé, třívrstvé apod.) pak kombinují kolmo na sebe kladené vrstvy (pro eliminaci nežádoucího kroucení a pnutí ve dřevu) a vrchní nášlapnou vrstvu z dřevěné dýhy. Třívrstvé dřevěné podlahy je možné pokládat jak lepením k podkladu, tak jako plovoucí podlahy. Mezi další druhy dřevěných podlah pak patří podlahy mozaikové, palubkové či zámecké (kazetové).

 
Pokládka dřevěné podlahy je náročnější než např. u laminátových podlah, protože se zpravidla lepí k podkladu, který musí být předem dokonale vyrovnaný např. samonivelační stěrkou. Co do povrchových úprav se setkáme s lakem, olejem, případně mořidlem. S tím je pak spojena možnost a náročnost renovace dřevěné podlahy. Lakovanou podlahu je potřeba celou přebrousit a znovu nalakovat. Olejovanou dřevěnou podlahu můžete opravit i lokálně v místě poškození.



S čím je potřeba u dřevěné podlahy dále počítat? Zejména nezapomínat, že se jedná o přírodní materiál, který není dokonale stálobarevný a vystavením slunci a i postupem času může měnit barvu. Je také citlivá na vlhkost okolního prostředí a pokud je v místnosti příliš sucho, zejména masivní podlaha má tendenci sesychat a mohou se tvořit spáry mezi parketami. Můžete to však brát i jako indikátor správné vlhkosti, protože vlhkost, která je optimální pro dřevěnou podlahu, je i optimální pro člověka. I přílišná vlhkost (např. pokud by vytekla myčka či pračka a déle na ní stála voda) jí však nesvědčí, protože i tady hrozí riziko zvětšení objemu dřeva a zkroucení podlahy.

Stejně jako u laminátových podlah je proto optimálním způsobem úklidu vlhký hadr či mop.

A jak se kamarádí dřevěné podlahy s podlahovým topením? Zde je třeba si uvědomit, že dřevo je do značné míry tepelný izolant. Prostupnost tepla je proto složitější a topení skrze dřevěnou podlahu energeticky náročnější. Jejich použití to však nevylučuje, ale je nutné splnit určité podmínky. Zejména je potřeba vybrat dřevo s vysokou objemovou stabilitou, aby se netvořily spáry, spíše tenčí materiál, a také zajistit, aby se teplota podlahového topení regulovala pomalu a plynule, bez výrazných výkyvů. Jedním z řešením je např. vodní podlahové topení.


Co se týče dalších vlastností, tak dřevěné podlahoviny dobře tlumí hluk a snesou i vysoké zatížení, zejména pokud jsou pokládány lepením.

Cenově se dřevěné podlahy řadí do střední až vyšší kategorie.

Tip: Dřevěné podlahy Navylam+ jsou vhodné i do vlhkých prostor, jako je koupelna. Více se dočtete v článku Dřevo v koupelně.

O dřevěných podlahách na terasy, neboli dřevěných terasách, se dočtete více v článcích Dřevěné terasy: Jaké jsou materiály pro stavbu dřevěných teras a Druhy dřevěných teras podle způsobu montáže.


PVC a vinylové podlahy jsou cenově dostupné a dobře vypadají

PVC a vinyl jsou dalšími často používanými podlahovými krytinami. Tentokrát se však jedná o syntetické materiály, dodávané v rolích, čtvercích či lamelách. U vinylu se dodávají i podlahové dílce na suchý zámek. Vzhledově často velmi věrně napodobují jiné materiály, jako jsou dřevo, kámen, korek či dřevěná prkna.

Kvalitu a mechanickou odolnost vinylových podlah a podlah z PVC určuje zejména síla jejich nášlapné vrstvy.

Jaké jsou přednosti PVC a vinylových podlah? Jsou pružné a příjemné na došlap, voděodolné a velmi snadno se udržují. Jsou proto vhodné i pro alergiky a osoby s dýchacími problémy. Řadí se mezi měkké a teplé podlahoviny s dlouhodobou stálostí a výborným tlumením hluku. Zejména PVC podlahy mají výbornou mechanickou odolnost a snesou i vyšší zatížení.

Jako plovoucí se pokládají některé vinylové podlahy, jinak se lepí k podkladu. V případě lamelových podlah se pak nabízí i velmi snadná možnost opravy – výměnou jen poškozeného dílce bez nutnosti rozebírat či renovovat celou plochu podlahy.

Co se týče podlahového topení, tyto podlahy mají sice např. ve srovnání s laminátovými výrazně menší tepelný odpor, ale konkrétně vinylové podlahy často nemají rády vyšší teploty nad 28 ºC , při kterých mají tendenci měknout a ztrácet odolnost.

Nemusíte se bát ani zdravotního hlediska. Moderní PVC podlahy již neobsahují škodliviny jako dříve – to poznáte podle zdravotních certifikátů, např. Indoor Air Comfort Gold a GREENGUARD Gold.

PVC a vinylové podlahy jsou cenově dostupné, mají však kratší životnost. Jsou praktickým, nenákladným a dobře vypadajícím řešením např. do bytu.


Přírodní linoleum a marmoleum jsou odolné

Jak již název napovídá, jedná se o další z přírodních materiálů vyrobený z obnovitelných zdrojů. Na jeho výrobu se používají lněný olej, korková drť a moučka, vápenec, dřevitá moučka, přírodní pryskyřice a juta. I přírodní linoleum a marmoleum jsou k dostání v různých barvách a tloušťkách (od 2 mm do 4 mm) a je možné z nich skládat různé obrazce a vzory. Standardně se celoplošně lepí na vystěrkovaný a přebroušený podklad speciálními lepidly, ale v poslední době je možné linoleum pořídit i v provedení plovoucí podlahy jako lamely. Ochranná povrchová vrstva bývá na podlahovině již od výroby.

Mezi přednosti přírodního linolea patří zejména dlouhá životnost, vysoká mechanická odolnost a také antibakteriální charakter materiálu. V domácnosti se hodí zejména do namáhaných prostor, jako jsou kuchyně, chodby a haly, protože snese vyšší zatížení.

Podlaha z linolea (foto podlahy-praha.cz)

Korek má skvělé tepelné a izolační vlastnosti

Korkové podlahy jsou další z řad přírodních podlahových krytin. V tomto případě se jedná o materiál vyrobený z kůry korkového dubu. Má antistatický a hypoalergenní charakter, jedinečné tlumící a
izolační vlastnosti co do tepla i zvuku.
Je pružný a příjemný na došlap. Podobně jako u dřevěných podlah, tak i u korku si můžete zvolit finální povrchovou úpravu. V tomto případě je na výběr lak, olej, vinylová folie a barva. Co do systémů pokládky se tu setkáme jak s celoplošným lepením tak i s plovoucími korkovými podlahami.

Jedná se navíc o nehořlavý materiál, odolný proti vodě, s dobrými protiskluzovými vlastnostmi. Nevýhodou je jeho vysoká barevná nestálost.

Korková plovoucí podlaha (foto: eshoppodlah.cz)


Lité podlahy snesou i extrémně vysokou zátěž

Lité podlahy vytváří souvislou, hladkou a odolnou plochu bez trhlin a spár. Mají lesklý povrch, který se dá upravit různými posypovými materiály. Po nanesení je možné litou podlahu používat již druhý den. Hlavní předností litých podlah je velmi vysoká odolnost a nosnost. Proto se využívají v prostorách s velkou zátěží, například jako podlaha v dílnách, garážích, výrobních či skladovacích halách, nemocnicích, laboratořích a v bytových domech např. na chodbách a ve společných prostorech. Snadno se aplikují a udržují.

Litá podlaha (foto: podlahyhromada.cz)

Koberce jsou teplé a útulné

Nesmíme zapomínat na další tradiční podlahovinu, kterou je koberec. Koberec je oblíbenou podlahovou krytinou zejména v bytech a kancelářích. Dodává místnosti pocit tepla a útulnosti, tlumí hluk a vylepšuje akustiku místnosti. Koberce jsou také příjemné na došlap a ocení ji malé děti hrající si často na zemi.

Údržba je sice vysáváním relativně snadná, ale zpravidla není hygienicky zcela dokonalá (méně vhodná pro alergiky) a i skvrny se z koberců odstraňují hůře, než z hladkých podlah.

Mezi další přednosti koberců patří jejich rychlá pokládka a dostupná cena. Jsou k dostání v různých barvách, vzorech a provedeních. Podle účelu a velikosti se setkáme s koberci bytovými, zátěžovými, kusovými i běhouny. Je vhodné je vybírat opět i s ohledem na místnost, do které jsou určeny. Do ložnice se hodí spíše koberec s delším vlasem a světlejšího odstínu. Do předsíně, kde je větší provoz, naopak zvolíme nízký a odolný koberec. K dostání jsou i speciální koberce do koupelny odolávající vlhkosti.


Při výběru vhodné podlahoviny si dejte určitě na čas a dobře vše promyslete, aby se investice vyplatila a byli jste po dlouhá léta spokojeni.


Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Za Vaše komentáře jsem vždy moc ráda. Neváhejte se podělit se svými zkušenostmi či výrobky!

PS: Vzkaz pro kolegy marketéry - linkbuildery:
Máte-li zájem o zpětný odkaz ze článku/ komentáře, případně i celý prostor pro váš článek, prosím ozvěte se mi PŘEDEM přes e-mail. Spolupráce je po dohodě možná, ale pro kvalitu webu ji reguluji. Umělé anonymní komentáře mající za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana