Na co si dát pozor při výběru kancelářského křesla či židle?

Práce v kanceláři obvykle zahrnuje mnoho času stráveného sezením na židli před počítačem, tedy v poloze, která zatěžuje strukturu páteře. Proto je důležité si nákup nové židle dobře promyslet. Jak si poradit s výběrem takové, která zajistí vašemu tělu co největší pohodlí?


Kancelářská židle nebo křeslo?

Rozdíl mezi kancelářskou židlí a kancelářským křeslem není nijak velký. Většinou bývá v jejich konstrukci. Zatímco kancelářská židle je lehčí a prodyšnější, křeslo bývá mohutnější, má širší opěrku, a na první pohled se může zdát pohodlnější. To ale nemusí být pravda, vždy totiž záleží na kvalitě a ergonomii výrobku. Je důležité vybrat takovou ergonomickou židli či křeslo, které podpírají dolní část zad a podporují správné držení těla. Nedojde pak ke vzniku nebo prohlubování problémů se zády.

Výška sedadla

Výška sedáku by měla být snadno nastavitelná. Hledejte křesla s pneumatickou nastavovací pákou. Většině lidí by měla vyhovovat výška, která se pohybuje v rozmezí přibližně 40 až 53 cm od podlahy. To umožňuje mít nohy rovně na podlaze, stehna ve vodorovné poloze a paže v rovině s výškou stolu.




Šířka a hloubka sedadla

Sedadlo by mělo mít dostatečnou šířku a hloubku na to, aby člověk byl pohodlně opřen. Standardem je obvykle šířka 43 až 51 cm. Hloubka musí být taková, aby uživatel mohl sedět zády opřený o opěradlo a zároveň, aby mezi koleny a sedákem židle bylo přibližně 5 až 10 cm. Náklon sedadla dopředu nebo dozadu by měl být nastavitelný


Bederní opěrka

Podpěra dolní části zad je u ergonomické židle velmi důležitá. Bederní páteř je zakřivená dovnitř a dlouhé sezení bez opory pro toto zakřivení vede k hrbení. Židle by tak měla mít nastavitelnou bederní opěrku, aby si každý mohl nastavit tuto část podle svých zad.


Zádová opěrka

Opěradlo ergonomické kancelářské židle by mělo být široké 30 až 48 cm. Pokud je oddělené od sedáku, mělo by být výškově a úhlově nastavitelné. Opěrka by měla podpírat přirozené zakřivení páteře, a přitom podporovat bederní oblast. Pokud má kancelářská židle sedák a opěrák dohromady jako jeden kus, měl by být opěrák nastavitelný v úhlu dopředu a dozadu.
 

Materiál látky sedadla

Materiál sedáku a opěradla kancelářské židle by měl být dostatečně polstrovaný, aby se na něm pohodlně sedělo delší dobu. Nejlepší jsou látky, které jsou prodyšné.

Područky

Područky kancelářských židlí by měly být nastavitelné. Měly by umožňovat pohodlné opření rukou a uvolnění ramen. Lokty a dolní části paží by měly být lehce opřeny a předloktí by se při psaní nemělo o područky opírat.


Pár slov na závěr

Při výběru nové kancelářské židle nebo křesla je třeba myslet na to, že je to dlouhodobá investice, která se vyplatí. Bude se totiž odrážet na vaší  pracovní produktivitě, zdraví i celkové pohodě. Měla by být vybírána s ohledem na individuální potřeby a preference každého jedince. Už víte, jakou si zvolíte?


Autor: Tereza Fialová
Zdroj obrázků: Canva

Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Za Vaše komentáře jsem vždy moc ráda. Neváhejte se podělit se svými zkušenostmi či výrobky!

PS: Vzkaz pro kolegy marketéry - linkbuildery:
Máte-li zájem o zpětný odkaz ze článku/ komentáře, případně i celý prostor pro váš článek, prosím ozvěte se mi PŘEDEM přes e-mail. Spolupráce je po dohodě možná, ale pro kvalitu webu ji reguluji. Umělé anonymní komentáře mající za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana