Jak správně vybrat ložní povlečení?

Ač se může zdát, že nákup ložního povlečení není žádná věda, z vlastní zkušenosti mohu říci, že tomu tak úplně není. Pokud totiž chcete spát opravdu příjemně a pohodlně, je dobré si výběr předem promyslet.

Obrázek: Pro luxusní damaškové povlečení je typický vytkaný vzorek

V minulosti jsem kupovala povlečení do ložnice už třikrát a z toho jsem při prvních dvou nákupech nezvolila úplně šťastně. Proto jsem si nyní, při čtvrtém nákupu, již opravdu pečlivě vybírala. V tomto článku se najdete i mé osobní zkušenosti a recenzi posledního nákupu. Snad vám pomohou vyvarovat se chyb, které jsem udělala já.

Materiál ložního povlečení

Materiál, ze kterého je ložní povlečení vyrobeno, je prvním a jedním z nejdůležitějších kritérií výběru. Nejde jen o tloušťku látky, tzv. gramáž, od které se odvíjí jeho odolnost a hřejivost.

Podstatný je hlavně samotný materiál a jeho zpracování.

Nejoblíbenější a nejrozšířenější je povlečení z bavlny. Je to pochopitelné. Bavlna je dostupný, čistě přírodní materiál, který snadno saje a odvádí pot. Dobře se udržuje, dá se prát v pračce na 60° (v některých případech dokonce i na 90°), což je důležité zejména pro alergiky.

Není však bavlna jako bavlna. Pod pojmem bavlněné povlečení se totiž skrývá několik různých úprav tohoto materiálu, které však mají rozdílné vlastnosti.

Klasické bavlněné povlečení 

„Klasické“ bavlněné povlečení je asi nejrozšířenější variantou se zpravidla největším výběrem designů. Je vhodná pro celoroční použití, tedy jak v létě, kdy příjemně chladí, tak v zimě, kdy hřeje.
Je však potřeba ho žehlit. Při jeho výběru také pozor na kvalitu – ať již gramáže a tedy tloušťky látky, tak hebkosti povrchu.

Bavlněné povlečení moderního vzoru
 geometrických tvarů (foto Goldea.cz)
 
Moje zkušenost:
A už tady se právě dostávám k mým nešťastným prvním nákupům. V obou případech šlo totiž o tento typ povlečení. Na co si dát pozor při výběru bavlněného povlečení? Poprvé bylo kupováno sice v kamenné prodejně, ale jednalo se o prodejnu s levným textilem, čemuž zpětně odpovídá i kvalita materiálu. Látka je dost tenká a klouže po přikrývce. Nakonec máme toto povlečení jako záložní na chalupě, protože při větším používání by už bylo pravděpodobně dávno rozedřené.

Druhé bavlněné povlečení jsem kupovala dětem před 10 lety přes e-shop (již si nepamatuji, jaký to byl). Líbily se mi dětské vzory a možnost koupit stejný design v barvě holčičí i klučičí. A cena byla příznivá, i když ne úplně nízká. Tentokrát už byl materiál co do síly a odolnosti v pořádku. Bohužel je ale hrubší a tužší i po přežehlení, v důsledku čehož není u dětí povlečení tak oblíbené. Při výběru "obyčejného" bavlněného povlečení si proto doporučuji dát pozor a vybírat buď v kamenné prodejně, nebo pokud na e-shopu, tak raději u nějakého osvědčeného. S nižší "hebkostí" než je u jiných typů materiálů, o kterých se dočtete dále, je ale potřeba počítat.

Krepové povlečení se snadno udržuje

Krepové bavlněné povlečení má od výroby „zvrásněný“ povrch a tu výhodu, že se nemačká a tedy ani nežehlí. Rychle schne. Je tedy velmi praktické a ideální třeba i na chalupu, kde jej používáme my. Je také ze 100% bavlny, často měkčené a tedy příjemnější. I krepové povlečení můžete používat celoročně.

Krepové povlečení má zvrásněný povrch (foto Goldea.cz)


Flanelové povlečení je ideální na zimu

Speciálním bavlněnou variantou povlečení, které je vhodné spíš na zimní, resp. chladnější období, protože více hřeje, je flanelové povlečení. Flanel je vyrobený z česané bavlny, a proto velmi příjemný na dotek a měkký. Díky vyšší gramáži je i teplejší. V zimě je opravdu příjemné se do něj zachumlat.

Bavlněný satén - hladký luxus za dostupnou cenu

Bavlněný satén je druh bavlněného povlečení, které se mi nakonec osvědčilo nejvíce a se kterým jsem maximálně spokojená. Opět se jedná o 100% bavlnu, tentokrát se speciální leštěnou úpravou. Toto povlečení má krásný, mírně lesklý vzhled a hladší povrch než to z klasické bavlny. Je tedy luxusnější variantou, ale stále cenově dostupné. Je odolné a vhodné pro použití ve všech ročních obdobích.
Saténové povlečení s kytičkami (Foto: Goldea.cz)

 
Recenze saténového bavlněného povlečení od Goldea.cz:
Ložního povlečení z bavlněného saténu mám již dvě sady. Naposledy jsem si pořizovala povlečení z bavlněného saténu se vzorem japonských květů. Přestože jsem ho objednávala přes e-shop a nemohla si ho „osahat“, dopadl nákup dobře a jsem s ním spokojená. Splňuje přesně to, co od něj očekávám a co bylo popisováno výrobcem. Je příjemně hladké, vypadá skvěle a je odolné. Barvy jsou pěkně syté a materiál i zpracování velmi kvalitní. Vzor jsem čekala možná trochu drobnější, ale vlastně odpovídá fotografii na e-shopu (když si uvědomím velikost polštáře). Ale líbí se mi i tak. Co se týče údržby, po prvním vyprání jsem jen trochu přežehlila, protože na něm zůstaly sklady z původního zabalení. Látka se žehlila dobře a snadno. Ocenila jsem také, že se díky zapínání na zip povlečení snáze povléká.

Saténové ložní povlečení od českého výrobce Goldea

Zapínání je elegantně skryté a zip usnadňuje povlékání

Vzor japonských květů má jemné, ale zároveň krásně syté barvy

Povrch látky je hladký a mírně lesklý

Luxusní damašek a další materiály

Damaškové povlečení je pak nejluxusnější variantou. Jedná se o speciální bavlněný materiál, kdy je v látce vytkaný určitý vzor, zpravidla v jednobarevné variantě, ale někdy je i pruhovaný. Damašek je příjemný na dotek a hebký. Je ale potřeba ho žehlit, někdy i mírně naškrobit. Jedná se o velmi elegantní povlečení používané často např. v hotelích.

Na trhu se můžete setkat ještě s dalšími materiály, jako je např. bavlněný jersey, což je vlastně bavlněný úplet podobně jako je např. tričkovina. Je velmi příjemný na dotek a měkký, pružný a jeho nesporně velkou výhodou je, že se nemačká a tedy ani nežehlí. Nevýhodou z mé zkušenosti (měla jsem z něj povlečení na polštář) byla trochu nižší odolnost. Dříve se ošoupalo a při vzniku nějaké malé dírky začala utíkat očka a tkanina se párala a dírka rychle zvětšovala. Nepomohlo ani zašití.

Pro úplnost ještě zmíním další, nebavlněné látky, které se k šití povlečení využívají, jako je přírodní len nebo polyesterová mikroplyš. Se lnem osobní zkušenost nemám.
Povlečení z polyesterové mikroplyše používá v chladném ročním období moje maminka, která z něj má komplet i s prostěradly. Dle její zkušenosti je velmi vhodná na zimu, příjemná, měkká, nadýchaná a dobře saje pot. Sama o sobě už pěkně hřeje. Výborně se prý pere na 40°. Jedině snad, že je prý trochu objemnější.

Rozměr ložního povlečení

Rozměr povlečení se odvíjí od rozměru pokrývky a deky. Standardně se jedná o formát 140 x 200 cm u deky a 70 x 90 cm u polštáře. Kvalitní čeští výrobci nabízejí i rozměry další, např. pro prodlouženou přikrývku (140 x 220 cm), na dvoulůžko (240 x 200 cm), případně si můžete nechat ušít povlečení i na míru. Možná je i úprava velikosti povlaku na polštář např. na váš ergonomický o menším rozměru.

Design ložního povlečení

Design povlečení je sice to, co každého zaujme na první pohled nejvíce, je však vlastně až třetím v řadě, podle čeho bychom měli povlečením vybírat. Podle vybraného materiálu a dostupného rozměru pak volíme modernější či klasičtější vzor či barvu. Teplá barva opticky více hřeje. Světlé naopak chladí a evokují větší pocit čistoty. Záleží tedy již na vás, co se vám zalíbí.
Každý výrobce má zpravidla vzory své a opakuje je napříč různými materiály. Mnou zvolený jemný design japonských květů bylo možné na e-shopu, kde jsem je vybírala, koupit jak v klasické bavlněné variantě, tak v krepu, flanelu i v bavlněném saténu.

Mezi vzory najdete i různé dětské veselé designy (Foto: Goldea.cz)


Jaké jsou vaše zkušenosti s nákupem povlečení a různými materiály? Máte nějaký oblíbený? Také se vám podařilo se „spálit“ ne zcela ideálním nákupem?

Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Za Vaše komentáře jsem vždy moc ráda. Neváhejte se podělit se svými zkušenostmi či výrobky!

PS: Vzkaz pro kolegy marketéry - linkbuildery:
Máte-li zájem o zpětný odkaz ze článku/ komentáře, případně i celý prostor pro váš článek, prosím ozvěte se mi PŘEDEM přes e-mail. Spolupráce je po dohodě možná, ale pro kvalitu webu ji reguluji. Umělé anonymní komentáře mající za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana